Kimyasal peelingler epidermis (derinin üst katmanı) ve bazen de dermisi (alt katmanı) içeren kontrollü kimyasal bir hasar işlemi olup cildin yenilenmesini sağlarlar. Peelingler yüzeysel, orta ve derin uygulamalar olmak üzere 3 ana başlıkta değerlendirebilir.

Yüzeysel peeling: Glikolik asit, jessner solusyonu, düşük konsantrasyonda TCA, salisilik asit, resorsinol ve piruvik asit kullanılabilir. Yüzeysel peeling hücrelerin büyümesini uyarır, deri üzerinde yangıya neden olmaz.

Orta derinlikte peeling: Daha yüksek konsantrasyonda glikolik asit, TCA, fenol peeling kullanılabilir. Orta peelingte hasar daha derinde oluşturulduğu için yeni kollajen uyarımı söz konusudur.

Derin peeling: Fenol kullanılır. Kollajen artışı ve fibroblastların uyarılması söz konusudur.

Kimyasal peeling leke, ince kırışıklıklar, güneş veya yaşlılık lekelerinde, çillerde, aktinik keratozda, siğil tedavilerinde, elastikiyet kaybının tedavisinde kullanılabilir.

Peeling uygulamaları sonbahar ve kış aylarında tercih edilmelidir.
Kimyasal peelingler yüz, dekolte, eller ve göz çevresine uygulanabilir. Kullanılan malzemeler anatomik bölgeye ve klinik duruma gore farklılıklar gösterir. Green peel, blue peel, glucoeye gibi değişik uygulamalar vardir.

Klinikte en sık yapılan uygulamalar arasında glikolik asit, laktik asit peelingler, jessner solusyon ıle yapılan peelingler vardır. Bu uygulamalarda ciltte hafif kızarıklık soyulma olur. TCA peelingler daha çok derin izlerde, akne skarlarında tercih ettiğimiz peeling çeşitlerindendir. TCA peeling’in derinliğine göre ciltte kabuklanma soyulma gibi olası etkiler de görülür.