
Vitiligo herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen, değişik büyüklükte ve sayıda, iyi sınırlı, süt beyazı renkte yamalar şeklinde görülen, melanosit yıkımı ile karakterize kazanılmış bir deri hastalığıdır. Nadiren de olsa doğumsal olabilir. Toplumda görülme sıklığı %1-2 arasındadır. Vitiligo en sık gorülen pigmenter bozukluktur. Hastalık tüm ırkları etkileyebilir. Her iki cins eşit oranda etkilenir. Olgularin %50’si 10…

Kaşıntı, kaşıma isteğine neden olan rahatsız edici bir duygu olarak tanımlanabilir. Kaşıntı, bir hastalık değil bir semptomdur. Bu yüzden kaşıntının sebebini araştırmalı , altta yatan bir hastalık açısından değerlendirilmelidir. Kaşıntı bölgesel veya yaygın olabilir. Karaciğer hastalıklarında, sirozda, böbrek hastalıklarında, kansızlıkta, şeker hastalığında, bazı ilaçların yan etkisi olarak, kan hastalıklarında, santral sinir sistemi hastalıklarında, HIV infeksiyonunda,…

Sürtünme ve kaydırmaya bağlı olan nasırlar avuç içleri ve ayak tabanında görülebilir. Sporcularda, ev işi yapanlarda, belli meslek gruplarında nasırlara rastlanır. Halter, jimnastik, kürek sporcularında, tamircilerde, yüzük ya da ayakkabı teması ile sürtünme etkisi ile sarı renkte kalın plaklar oluşur. Gitar, keman, çello çalan kişilerde sol el parmak ucunda, gitar çalanlarda meme bölgesinde, dudakları sık…

Tinea kapitis: Saçlı derinin ve hatta kas ve kirpiklerin mantar hastalığıdır. Saçlı deride kızarıklık, kepeklenme ve iltihaplanma olabilir. Kaşıntı olabilir. Cerahatli bir sekresyon olabilir. Bu durumda ensede lenf bezinde şişlik olabilir. Bazı formlarında kepeklerle giden odaklar şeklinde olur. Kızarıklık olmaz. Un dökülmüş gibi bir görüntü olur. Bebeklerde ve çocuklarda görülen formları da vardır. Tedavi edilmediğinde yaşam…

Deri ve deri altı dokusunun absesidir. Ağrılı, kızarık, şişlikler şeklinde seyreder. Şişmanlık, sebore, kansızlık, kötü beslenme, diabet çıban oluşumunu kolaylaştırır. Ilık pansumanlar, yerel veya sistemik antibiyotik tedavisi, abseyi boşaltmak, hijyen kurallarına dikkat etmek ve altta yatan hastalığı tedavi etmek gerekir.

Frengi: Tedavi edilmediği takdirde ileri derecede kronik seyreden bir infeksiyon hastalığıdır. Deri ve iç organların hepsini tutabilir. Genellikle insandan insana cinsel ilişki ile bulaşır. Klinik belirletiler hastalığın her döneminde farklı seyreder. Etkenin giriş yerinde spesifik bir yara olarak başlar. En çok genital ve oral bölgede yara görülür. Frengi olan anneler gebelikte bebeklerine bakteriyi plasenta yoluyla gecirebilirler.…

Atopi, deri ve mukoz membranların çevresel maddeler karşı ailesel hipersensitivitesi ile artmış IgE üretimidir. Atopik hastalıklar aileseldir. Kolaylıkla tetiklenen bir kaşıntı hastalığın tipik özelliğidir. Genellikle belirtiler çocukluk çağında başlar. Kuru deri, kaşıntı, ekzema lezyonları sık görülür. Bebekte yüzde, bacak ve kolların dış yüzeyinde, çocuklarda kol ve bacakların iç yüzlerinde diz arkasında sık görülür. Deri kuruluğu…

Derinin iç veya dış uyaranlara bağlı olarak enflamatuar bir yanıtıdır. Akut dönemde deride kızarıklık, sulantı, ödem kronik dönemde ise kepeklenme, soyulma, kalınlaşma renk değişikliği gorulebilir. Çok sayıda ekzema çeşidi vardır. Sık görülen ekzemalardan biri iritan kontakt dermatittir. Deride hasar oluşturan iritan madde ile temas sonucu oluşur, maddeyle temas yeterli sürede ve konsantrasyonda olmalıdır. Özellikle ellere…

Deriye temas eden kimyasal maddeler veya fiziksel travmanın etkisiyle gelişen bir deri hastalığıdır. Klinik belirtiler değişkendir. Akut gelişen olgularda kızarıklık, ödem, deride soyulma su toplaması, kronik gelişen olgularda ise çatlaklar deride kalınlaşma görülebilir. Mesleklerle yakın ilişkilidir. Saç boyayan kuaförlerde sık görülür. Sağlık çalışanlarında sık görülen bir deri hastalığıdır. Deri temizleyicileri kontakt dermatitin başlıca sebebidir. Şampuan,…

Deri bakım ürünleri, makyaj malzemeleri, parfüm, traş malzemeleri, saç boyaları deride istenmeyen reaksiyon oluşturabilirler. Kozmetik allerjik kontakt dermatit en sık 20-25 yaş arası kadınlarda görülür. Ayrıca ilaçlar, bitkiler, vitaminler, dezenfektanlar, koruyucular, katkılar allerjik kontakt dermatit yapabilirler.

Urtikerde kızarıklık, kaşıntı, deriden kabarık lezyonlar görülebilir. 6 haftadan uzun süreli ise kronik urtiker denir. Sayısız faktörle oluşabilir. İlaçlar, yiyecekler, allerjenler, böcek ısırığı, infeksiyonlar, iç hastalıkları, genetik hastalıklar, fizik sebepler urtiker nedeni olabilir. Tedavide etkenin saptanıp uzaklastırılması gerekmektedir. Laboratuar testler, alerji testleri, görüntüleme tetkikleri bazı olgularda gerekmektedir. Tedavide allta yatan hastalığın tedavisi, antihistaminikler yer alır.

Psoriasis keskin sinirli, kırmızı plaklar, üzerinde gümüş rengi kepeklerle giden bir deri hastalığıdır. Psikosomatik faktörler, travma, ilaçlar, fiziksel ve kimyasal hasarlar, lokal infeksiyon, solunum yolu infeksiyonlari, güneş yanığı olacak kadar şiddetli UV maruzuyeti sedef hastalığını tetikleyebilir. Psoriasis çok sayıda klinik çeşidi vardır. Tedavide soyucu ajanlar, katran, steoidler, antralin, PUVA, darband UVB, siklosporin, oral retinoik asit,…

Akne hastalığında derinin yağ oraninda artış, enflamasyon, tıkaç, mikrobial floranın etkileri söz konusudur. Prevalansi 16-17 yaş erkeklerde %95-100, kızlarda biraz daha azdır. Akne lezyonlari yağlı bölgelerde oluşur. Saçlı deri, yüz, kulak arkası ve içi, göğüs ve sırt, kol altları, göbek ve kasıktır. Akne vulgaris en sık yüzü etkiler. En sevdiği bölgeler alın ve yanaktır. Sırtta…

Ekrin terbezlerinin hiperaktivitesine bağlı olarak deri yüzeyine salınan terin artmasıdır. Hayat kalitesini olumsuz olarak etkiler. Yaygın veya bölgesel aşırı terlemeler görülebilir. Avuç içi, kol altı, ayak tabanı, alın ve saçlı deride terlemeler sık görülür. Yaygın terlemeler, ilaçlara, menapoza, hipoglisemi, şişmanlık, diabete, kalp yetmezliğine, feokromositomaya bağlı olarak görülebilir. Tedavide öncelikle altta yatan bir hastalığın olup olmadığı…

Sistemik hastalıklarda tırnak tutulumu görülebilir. Sedef hastalığı, kansızlık, ilaç kullanımı, vitamin eksiklikleri, dolaşım bozukluğu, tiroid hastalığı tırnakta tutulum yapabilir. Sık görülen tırnak hastaliklarindan biri ise tırnak mantaridir. Elde ve ayakta olabilir. Sarı yesil renk degisikligi, tırnakta matlaşma, kalınlaşma, şekil bozukluğu görülebilir. Tırnak batması da sık görülen diğer bir tablodur. Tırnak etrafinda kızarıklık, ağrı, ödem, hassasiyet…

Melazma güneşe maruz kalan bölgelerde ortaya çıkan deri lekeleridir. Deride renk koyulaşması daha çok esmer kişilerde görülür. Güneş, ultraviyole en önemli tetikleyici faktördür. Doğum kontrol hapları, gebelik, genetik, kozmetikler, tiroid hastalıkları, epilepsi ilaçları melazmaya neden olabilir. Melazma 3 ana grupta değerlendirilir. Epidermal, dermal ve mixed. Wood lambası ile kolaylıkla tpilendirme yapılabilir. Tedavi de buna göre…

Halk dilinde ben diye anılan nevuslar, doğumsal veya doğumdan sonra ortaya çıkabilir. Klasik olarak melanositik nevusler deriden kabarık veya düz lezyonlardır. İleri derecede koyu olanlar melanoma ile karışabilir, aksine bazıları renksiz olabilir. Ergenlik döneminde sayıları gittikçe artabilir. Ben muyanesi önemlidir ve ihmal edilmemelidir. Kişiler yıllık check up programlarına bir dermatoloji uzmanının dermoskopi ile yaptığı ben…

Bazal Hücreli Karsinom Bazal hücreli karsinom (BCC) beyaz ırkta görülen en sık kanserdir. Özelllikle 60 yaş üzerinde görülür. Erkeklerde genel olarak daha sıktır. Güneş ışığı tetikleyici faktörler arasında yer almaktadır. Aile öyküsü, arsenik, PUVA tedavisi de risk faktörleri arasındadır. BCC % 80 oranında baş boyun bölgesinde gelişir. Tedavi lezyonun anatomik yerleşimine göre değişiklik gösterir. Cerrahi…

Sebebi kesin olarak bilinmemektedir. İnfeksiyonlar, özellikle de viral infeksiyonlar suçlanmaktadır. İlk deri belirtisi madalyon şeklinde plaktır. En sık gövde ön tarafta başlar. Bazen de sırtta boyunda karında yerleşir. Şekli oval veya yuvarlaktır. Lezyonların çevresinde bazen ince su kabarcığı bulunabilir. Deri kıvrımlarına paraleldir. Gövdede cam ağacı görüntüsü oluştururlar. Bazen kaşıntı olabilir. Kesin bir tedavi yöntemi yoktur.…